Nemojte praviti ove greške: 7 saveta kako da odeća traje duže!

Tabela sadržaja

Održavanje odeće je jedna od ključnih stvari, ako želite da vam ona što duže traje. Od pranja odeće, do sušenja i čuvanja, postoje različiti sitni trikovi koji mogu pomoći da izgled naših omiljenih komada što duže ostane nepromenjen. To je, takođe, način i da svaki put izgledamo besprekorno, bilo da smo se zaputili na kafu sa prijateljima ili na važan poslovni sastanak.

Šta se dešava kada ne vodimo računa o našoj odeći? Ona gubi svoj sjaj, boju, oblik, može promeniti potpuno svoj izgled. Zamislite da vaša omiljena haljina, za kojom posežete svaki  put kada želite da izgledate neodoljivo, izgubi svoju “magiju” zbog nepravilnog održavanja. Ne samo da ćete ostati bez omiljene haljine, već ćete morati i da potrošite novac na kupovinu novih stvari svaki put kada se nešto slično desi. Dakle, nega odeće je izuzetno bitna, pogotovo ako kupujete brendiranu odeću, koja je po pravilu nešto skuplja. 

Kada jednom uložite veći novac u komade kao što su kvalitetne jakne, kaputi i slično, ne želite da to bude odeća koju možete nositi samo jednu sezonu, već da to bude vaš partner za kreiranje savršenih stajlinga u narednih nekoliko sezona. Isti je slučaj kada je u pitanju muška odeća, jer muškarci često zanemaruju održavanje odeće i njena pravila. Kada ispratite nekoliko jednostavnih  koraka, sigurno ćete primetiti razliku u trajanju vaše odeće i njenom izgledu.

Ako niste sigurni kako da svoju odeću očuvate na pravi način, ne brinite. Postoje provereni saveti koji će osigurati da vaša garderoba izgleda kao da ste je upravo izneli iz butika. Za vas smo pripremili 7 jednostavnih koraka, koje možete ispratiti i biti sigurni da na pravi način sprovodite održavanje garderobe.

7 SAVETA ZA ODRŽAVANJE GARDEROBE – Kako da garderoba što duže traje?

Hajde da vidimo koji će vam to saveti pomoći da garderobu učinite dugovečnijom i svoje omiljene komade sačuvate od prevremenog bledenja i drugih oštećenja.

1. Pranje veša- Koristite prašak pogodan za tip odeće koji perete

Krenimo od osnova, a može se reći da je to pranje veša. Pomislićete verovatno kako tu nema šta da se objašnjava, da je svima jasno kako se pravilno pere veš. Međutim, da li u svojoj rutini pranja odeće koristite pogodan prašak? Da li znate da treba da koristite 3 praška, kako biste zadovoljili potrebe različitih vrsta odeće?

Ako želite da vam beli veš ostane blistav kao kada ste ga kupili, to ćete postići tako što ćete koristiti prašak ili deterdžent za veš koji je namenjen upravo za ovaj tip veša. Tako će vaš donji veš i sve što posedujete a da spada u beli veš, očuvati svoju belinu, bez stvaranja onih ružnih sivih i žutih fleka. 

Kada je u pitanju šareni veš, pogotovo crni, želite održati tu jačinu boje, koja će vremenom neminovno bledeti ako je ne negujete. Birajte deterdžent koji je namenjen da štiti tamnu boju, tj. za šareni veš. Takođe, danas u drogerijama i drugim radnjama možete pronaći i specijalizovane proizvode koje možete dodati prilikom pranja i koji će obnoviti boju i vratiti joj stari sjaj.

crna odeca odrzavanje odece

Neminovno je da će vam se veš ponekada isflekati, ali i za to postoji rešenje. Tu su specijalizovani deterdženti, koji su namenjeni upravo za borbu protiv nečistoća i fleka. Oni će osigurati da fleke nestanu, a vaši omiljeni komadi ostanu besprekorni. 

Takođe, još jedan savet u vezi sa flekama. Delujte odmah, što je pre moguće, jer ćete tako sprečiti da se ona u potpunosti osuši i prodre duboko u samu tkaninu. Kako da tretirate fleku? Za prvu pomoć, možete je pokvasiti toplom vodom i deterdžentom ili sapunom za mrlje nežno istrljati fleku, pa zatim isprati.

2. Deklaracija kao uputstvo za održavanje odeće

Mnogi deklaracije sa odeće seku ili ih nikada ni ne pogledaju. Međutim, ono što treba da znate jeste da to nije samo etiketa, već pravo uputstvo za održavanje tog komada odeće. Na njoj ćete pronaći informacije koje su ključne za dugovečnost vašeg odevnog komada. Deklaracija vam govori mnogo toga, od temperature pranja, da li se pere isključivo ručno, do peglanja i načina sušenja.  Poštovanjem uputstava sa deklaracije, ne samo da ćete produžiti život vaše odeće, već ćete joj i zadržati prvobitni izgled i kvalitet.

3. Prilikom pranja odeću perite okrenutu “naopako”

Ovo je jedan jednostavan trik, koji može pomoći da sačuvate detalje na vašoj odeći. Bilo da se radi o nekoj štampanoj aplikaciji, perlicama, šljokicama ili drugim ukrasima, morate posebno povesti računa o pranju ove odeće. Pre nego što je stavite u bubanj veš mašine, budite sigurni da ste odeću okrenuli naopako. Ovaj jednostavan postupak štiti spoljašnji sloj tkanine od direktne izloženosti deterdžentima i trenju u mašini. 

4. Nega osetljive i nežne garderobe

Osetljiva garderoba, pogotovo ženska odeća, delikatna poput džempera i drugih “pletiva” zahteva posebnu pažnju kada je u pitanju održavanje odeće. Zapamtite, ovakvu odeću nikada ne smete prati na visokim temperaturama! One mogu uticati na samu mekoću materijala, ali i potpuno deformisati njihov izgled i oštetiti materijal.  Preporučuje se ručno pranje uz upotrebu blagih deterdženata, čime održavate njihovu strukturu i mekoću. 

džemperi održavanje odeće

5. Da li sušite veš direktno na suncu?

Ovo može biti jedna od grešaka, ako veš sušite na direktnom i jakom suncu. Kada sušite odeću, možda ćete je mnogo brže osušiti na direktnom suncu, ali rizikujete da odeća izbledi i tkanina oslabi, postane sklonija cepanju. Sušite svoju odeću u hladu, bez direktnog izlaganja suncu i ne morate brinuti, jer će se odeća osušiti brzo, ali bez rizika od oštećenja.

Takođe, mašine za sušenje veša su zgodne i praktične, ali nisu uvek najbolje rešenje- pogotovo kada su u pitanju osetljivi materijali kao što je svila, čipka, fino pletivo… Od preterane toplote ili “agresivnijeg” kretanja i sušenja, može doći do njihovog oštećenja. Ako želite da očuvate ove komade, sušite ih tako da nisu u direktnom dodiru sa toplotnim telom ili suncem.

6. Imajte pri ruci valjak za čišćenje odeće

Koliko god da vaš stajling izgleda brutalno dobro, njegovu lepotu mogu narušiti sitne dlačice, mrvice i ostale sitnice koje se mogu naći na vašoj odeći. Pre polaska iz kuće, uvek imajte pri ruci valjak za čišćenje odeće kojim ćete pokupiti sitne nečistoće sa vaše odeće, čineći je čistom i urednom. Ovaj “alat” je posebno koristan za tamne tkanine na kojima su ove sitnice najuočljivije. 

7. Luksuzne komade nosite na hemijsko čišćenje

Za određene komade u vašem ormaru, poput kaputa, sakoa i elegantnih haljina, hemijsko čišćenje nije samo preporučljivo, već ponekad i neophodno. Tako ćete biti sigurni da će ovi komadi ostati u najboljem mogućem stanju. Ako se odlučite za samostalno održavanje odeće ovog tipa, rizikujete da dođe do njenog oštećenja i da izgube svoju formu.

održavanje odeće kaputi

Od pažljivog izbora deterdženata, preko razumevanja značaja deklaracija na odeći, do bezbednih metoda sušenja i čišćenja – svaki korak ima svoju važnost u stvaranju i održavanju modnih komada koji traju.

Međutim, moda je dinamična i uvek pruža priliku za osveženje i eksperimentisanje. Ako osećate da je vreme da dodate nove, uzbudljive komade u vaš ormar, Leone Fashion je savršeno mesto za to, bilo da vam treba muška odeća ili ženska odeća. Sa širokim spektrom stilova koji prate najnovije trendove, sigurni smo da ćete pronaći nešto što će savršeno odgovarati vašem jedinstvenom modnom izrazu.

Prijavi se na newsletter

Ostvari dodatnih 10% popusta

NA KUPOVINU artikala IZ NOVE KOLEKCIJE proleće-leto 2024

Samo tokom ovog vikenda, dostupan je poseban poklon iznenađenja koji možeš preuzeti

do petka u 23:59, dostupan je ovaj poseban poklon KUPON KOD koji možeš preuzeti i iskoristiti.

Dana
Sati
Minuta
Sekundi

Budi u toku sa najaktuelnijim popustima i akcijama koje pripremamo specijalno samo za naše LOYALTY članove.